PROMOTION FACE MASK ! HAND SANITIZER ! THERMOMETER WITH MDA !
10.10 SALE KEMBALI LAGI!! DAPATKAN COUPON RM5 UNTUK PEMBELIAN RM50 DAN KE ATAS. COUPON CODE : PERMATA10
5 CARA MENGATASI MASALAH SENGUGUT

Assalammulaikum hai semua pelanggan PERMATA HERBA yang kami hormati, harini team Permata Herba nak share kan dengan anda semua 5 cara mengatasi masalah sengugut, saya percaya ramai yang kat luar sana yang selalu mengalami sengugut yang sangat la teruk yang menghakibatkan, seluruh badan sakit dan rasa yang tidak selesa. 

 

 

     Dengan ini saya ingin berkongsikan 5 cara mengatasi masalah sengugut antaranya ialah :

 

 

Sakit sengugut merupakan perkara yang normal oleh kebanyakkan wanita yang membezakan ialah tahap kesakitan yang dialami oleh setiap seseorang . 

Ada antara mereka yang mengalami sakit yang melampau sehinggakan terpaksa mengambil cuti untuk berehat di rumah, ada juga yang rasa sakit tapi masih boleh jalani kehidupan seharian seperti biasa.

Bagi yang tidak tahu, sakit sengugut ini adalah kesakitan yang dirasakan di bahagian bawah perut atau pelris semasa datang haid. Disitulah terletaknya organ-organ resproduksi seperti rahim, ovari dan saluran salopio punding kencing.

Masalah sakit sengugut ini boleh diatasi oleh setiap individu namun yang berbeza adalah cepat atau lambat sahaja. Berikut merupakan cara-cara mengatasi masalah sengugut. 

 

  BERSENAM

 

 

Melakukan senaman mampu mengurangkan rasa sengugut. Hal ini kerana aktiviti bersenam dapat membesarkan hormon yang dipanggil endorphins. Endorphins penting untuk tubuh badan untuk melegakan rasa sakit serta mengurangkan stress. Jika anda melakukan senaman sebelum datangnya haid, Kesakitan sengugut akan berkurang semasa tibanya haid. 

Tidak perlu membuat senaman yang berat-berat, Sekadar jogging, senaman ringan  atau jalan kaki sudah  cukup bagi mengeluarkan peluh dan membuat gerakan otot ini boleh mengatasi masalah krem apabila sengugut. 

 

 

MINUM AIR SUAM

 

 

Air suam amat penting untuk kita bagi mengelakkan dari masalah dehidrasi. Tambah pula semasa haid kerana kandungan air dalam badan berkurangan dengan jumlah yang banyak. Jadi pengambilan air suam yang secukupnya dapat mengelakkan dari rasa kembung perut serta kekejangan perut. Anda digalakkan minum air suam sebanyak dua hingga tiga liter sehari. 

 

 

DAPATKAN RAWATAN 

 

 

 

Terdapat pelbagai jenis rawatan yang boleh dilakukan bergantung pada individu. Rata-rata wanita akan mengambil ubat tahan sakit atau nama lain paracetamol kerana ia merupakan ubat yang senang didapati di mana-mana dan efektif dalam mengurangkan rasa sengugut.

Selain itu bagi yang kerap sengugut pula disarankan mengambil ubat mengurangkan radang yang dipanggil mefanemic acid atau naproxen. Ubat ini membantu mengurangkan rasa sakit sengugut. Ubat ini harus diambil semasa sakit bermula atau permulaan haid. 

pil perancangan juga dapat mengurangkan rasa sengugut, Namun ia merupakan pilihan terakhir terutama kepada yang masih bujang. 

Perkara ini kerap kali dilakukan oleh semua wanita dimana  mereka akan mengggunakan haba bagi mengurangkan rasa sakit sengugut. Kini, kedai kesihatan seperti  farmasi mula menjual pek panas di mana pek ini perlu diletakkan di bawah perut. ia membantu mengurangkan sedikit kesakitan yang dialami.

 

UBAH DIET 

 

 

Semasa haid, amatlah penting untung mengubah cara diet anda untuk membantu badan melengkapi nutrisi yang diperlukan. Anda digalakkan mengambil 20 gram seraf sehari untuk mengurangkan pengeluaran prostaglandin supaya rasa sengugut dan sakit belakang tidak menjadi lebih teruk. 

prostaglandin merupakan sejenis hormon yang mempunyai pelbagai fungsi seperti penguncupan dan kelonggaran otot secara licin, Pengembaran dan penyempitan saluran darah, Kawalan darah dan modulsi keradangan. 

Jadi semasa kedatangan haid, banyakkan pengambilan seraf sayur- sayuran bagi membekalkan tenaga serta nutrisi yang secukupnya untuk badan. 

 

BEREHAT  

 

 

Berehat merupakan perkara yang paling penting semasa mengalami sengugut. Rehatlah secukupnya dan tarik nafas dalam-dalam supaya tidak mengalami stress. Apabila badan serta minda dalam keadaan tenang. Sakit sengugut dapat ditangani dengan mudah.

 

 

Dan ada satu ubat yang anda boleh dapatkan di permata herba iaitu  ATA MINYAK PENAWA HITAM, minyak ni memang sangat-sangat sesuai dipakai untuk prawanita yang mengalami sakit sengugut anda boleh sapu sahaja minyak ata penawa hitam ni diperut anda pasti akan nampak kesanya dalam masa yang pantas. selain itu ata minyak penawa hitam banyak kelebihan dia bukan sahaja untuk hilangkan sengugut tetapi boleh juga untuk 

 • Mengurangkan kembung bayi 
 • Mengurangkan sembelit
 • Mengurangkan kuning bayi 
 • Merawat buasir 
 • Mengurangkan sakit perut. 
 • Menyembuhkan luka bersalin 
 • Merawat luka melecur
 • Melancanrkan perjalanan darah                                                                                                                                                                                                                                                                                      CARA PENGGUNAAN:

  Sapu dan urut untuk kegunaan luaran sahaja                                                                              untuk dapatkan minyak ATA minyak penawa hitam korang boleh tekan link di bawah        

 • ATA penawa hitam                                                                                                                                                                                                                                                                       SELAMAT MENCUBA DAN AMALKAN TIPS-TIPS YANG DIBERI  UNTUK TAHU TIPS-TIPS LAIN JANGAN LUPA BACA DI BLOG blog permata herba