PROMOTION FACE MASK ! HAND SANITIZER ! THERMOMETER WITH MDA !
PAYDAY SALE!! DAPATKAN COUPON DISKAUN SEBANYAK RM5 UNTUK PEMBELIAN MIN RM70. COUPON CODE: PDJUN2022
ATASI SEMBELIT KETIKA MENGANDUNG

Bila dah masuk bilik air, meneran boleh ambil  masa berjam-jam. Nak keluar, belum selesai. nak duduk lama-lama dalam bilik air, penat. lagi-lagi kalau tandas cangkung. 

Kehamilan adalah waktu yang membahagiakan. Perasaan tentang kewujudan si kecil di dalam perut memang sukar digambarkan sehinggakan kita sanggup mengharungi segala keperitan asalkan anak kita sendiri.  

Badan kita mula mengalami perubahan seperti mudah kembung dan sembelit. masalah sembelit adalah biasa dalam kalangan ibu mengandung terutamanya pada awal kehamilan. Dengan cara yang betul, Kita dapat membendung masalah sembelit dan badan akan menjadi lebih selesa.

 

IKUTI 6 TIPS ATASI SEMBELIT YANG MUDAH INI. 

 

1. LEBIHKAN PENGAMBILAN SERAT

 

Sembelit ketika kehamilan sebahagiannya disebabkan oleh rembesan hormon yang membuatkan sistem pencernaan lebih  relaks. Oleh itu, Lebihkan pengambilan serat dan bijirin penuh dalam makanan yang kita ambil. Orang inggeris kata, 'fibre cari makanan yang 'high - fibre' 

Selain itu, amalkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam makanan untuk mengurangkan  risiko. Makan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap. Dengan cara ini, perut akan lebih selesa dan kurang berasa kembung. 

 

2. MINUM AIR SECUKUPNYA

Mengandung atau tidak, Pengambilan air yang mencukupi sangat penting untuk badan yang sihat. Bila badan cukup air, sistem pencernaan dapat berfungsi lebih lancar. 

Amalkan minum 8 gelas air sehari. bagi yang bermasalah sembelit, Boleh cuba minum jus prun atau air dengan perahan lemon. Minuman jus ini dapat membantu melawaskan pembuangan kita. 

 

3. SEMAK SEMULA SUPPLEMEN KEHAMILAN

Beberapa jenis suppemen kehamilan juga mengandungi bahan yang dapat membuatkan sembelit. Baca senarai kandungan dalam supplemen yang diberi oleh doktor. 

Jika ubat kita mengandungi kandungan zat besi yang tinggi walaupun anda tidak anemik, minta dokto untuk tukar supplemen kepada yang kurang kandungan zat besi.

Pengambilan zat besi menyebabkan sembelit kerana hanya sebahagian sampai ke pembuluh darah, manakala yang lebihnya pergi ke sistem pencernaan kita dan menyebabkan najis menjadi keras. Guna alternatif lain atas sasaran dokto seperti supplemen  herba yang tidak menyebabkan sembelit. 

 

4. LAKUKAN SENAMAN RINGAN 

Mengandung bukanlah alasan untuk kita tidak bersenam. lakukan senaman ringan seperti yoga  atau keluar berjalan di taman rekreasi. Bila badan lebih aktif, Pergerakan usus untuk menghadam makanan lebih berkesan dan sembelit juga akan berkurang. 

 

5. AMALKAN BAKTERIA BAIK

Bakteria baik amat berkesan untuk mendapatkan sistem penghadaman yang sihat. Dapatkan khasiat bakteria baik dengan pengambilan yogurt. Bakteria probiotik ini dapat mempercepat penghadaman makanan. Probiotik juga boleh didapati dalam bentuk suppelemen. 

 

6. AMALKAN PEMAKANAN SIHAT

Apa yang kita makan semasa hamil sangat penting untuk kesihatan kita dan bayi. Amalkan diet yang seimbang dan sihat. Pemakanan sihat mampu membekalkan khasiat disamping mengubati sembelit. 

Elakkan karbohidrat yang diproses seperti nasi putih dan pasta dan gantikannya dengan bijirin penuh seperti beras perang dan oat. Tambahkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar yang kaya dengan serat bagi sistem penghadaman yang efisien.

Kurangkan pengambilan minyak sayuran seperti minyak kelapa sawit dan marjerin. gantikannya dengan minyak semulajadi dari arokado, dan mentega kacang.

'' we are what we eat '' adalah pepatah sesuai untuk menangani segala ketidak selesaan pada badan. gaya hidup yang sihat amat penting untuk kesihatan tubuh badan. 

Hal ini perlu dititikberatkan semasa hamil kerana kita adalah pembekal nutrien pada bayi Amalkan diet yang sihat dan aktifkan diri dengan senaman ringan. 

Minum air secukupnya dan lebihkan makanan yang kaya dengan  serat untuk menglakkan sembelit. 

 

  SELAMAT MENCUBA SEMOGA BERMANFAAT KEPADA SEMUA YANG MEMBACA