PROMOTION FACE MASK ! HAND SANITIZER ! THERMOMETER WITH MDA !
NOVEMBER BIG SALE IS HAPPENING NOW!! DAPATKAN COUPON DISKAUN RM5 UNTUK PEMBELIAN MINIMUM RM50. COUPON CODE : PERMATA11
KEROSAKAN KULIT DARIPADA MATAHARI DAN PENUAAN

Kerosakan kulit daripada cahaya mahatari dan penuaan adalah masalah kulit biasa. malah, apabila anda bertambah tua, penuaan boleh meningkatkan risiko anda mendapat kerosakan kulit kerana lebih terdedah kepada matahari. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang kerosakan kulit disebabkan cahaya matahari dan penuaan. 

semu

APA YANG ANDA PERLU TAHU MENGENAL KEROSAKAN KULIT DISEBABKAN MATAHARI? 

Apakah itu kerosakan kulit disebabkan cahaya matahari? 

Kehangatan dan cahaya matahari membawa manfaat kebada kesihatan dan mood anda. Namun, dalam masa yang sama, pendedahan matahari yang berlebihan boleh merosakkan kulit anda secara mendadak. kepanasan matahari menjadikan kulit anda kering dan menghalang keupayaannya menyediakan minyak pelembap semula jadi. Selain itu, radiasi ultraviolet yang dikeluarkan oleh cahaya matahari boleh membawa kepada perubahan pada kulit dan perubahan pada kulit dan perubahan jangka panjang dalam struktur kulit Anda. Kerosakan matahari biasanya dibahagikan kepada empat jenis : 

Kulit kering : 

Sunburn; keratosis aktinik ; perubahan jangka panjang dalam kolagen kulit. Apakah gejala kerosakan matahari ? 

KULIT KERING

Kulit anda kering, berkeringat, sedikit dan berkedut, Sementara kulit di bahagian lain badan  anda yang belum terdedah kepada matahari masih dalam keadaan normal. Kesan kulit kering yang lain boleh menyebabkan anda merasa gatal. 

SELARAN MATAHARI

Sekiranya keradangan selarah anda sedikit, anda boleh mengalami kesakitan dan kemerahan pada kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Anda boleh menyedari garis sempadan yang jelas di mana kulit telah dilindungi dari matahari dengan lengan baju, celana pendek, pakaian renang atau pakaian lain. Dalam kes-kes teruk, anda juga boleh mengalami lepuh yang menyakitkan, kadang-kadang rasa mual dan pening.

KERATOSIS  AKTINIK

Apabila anda mempunyai keratosis actinic yang muncul sebagai benjolan kecil dengan saiz jerawat pada mulanya. ia jarang berlaku bahawa keratosis actinic mungkin gatal atau sedikit lembut. 

PERUBAHAN JANGKA PANJANG DALAM KOLAGEN KULIT 

Dalam pendedahan matahari jangka panjang kolagen kulit anda boleh diubah. Anda boleh berhadapan dengan garis-garis halus, kedutan yang lebih dalam, tekstur kulit yang tebal dan mudah lebam di kawasan yang terdedah kepada matahari. 

Apa yang anda perlu tahu mengenai penuaan kulit ? Apa yang menyebabkan kulit menjadi usianya? 

Kulit anda boleh berumur dengan banyak sebab. Ada beberapa di antara kita yang boleh mengawal, yang lain kita tidak boleh mempengaruhi. Pertama, anda tidak boleh mengubah proses penuaan semulajadi sebagai peraturan kehidupan, yang bertanggungjawab untuk penuaan kulit anda. Akhirnya, tiada siapa yang boleh mengelakkan garis-garis yang kelihatan di wajah yang berkaitan dengan kulit yang lebih kurus dan kering. dan ini dikawal oleh geu  kita, yang juga dikenali sebagai penuaan intrinsik. 

Persekitaran yang anda tinggalkan dan cara hidup anda juga menentukan penuaan pramatang kulit anda. istilah perubatan untuk jenis penuaan ini adalah penuaan ekstrinsik. Ini adalah faktor yang boleh mempengaruhi anda untuk menangguhkan penuaan kulit anda, tweutama termasuk merokok dan kerosakan matahari. 

KESAN PENUAAN PADA KULIT ANDA 

Penuaan kulitanda boleh membuat kulit anda tidak licin  atau ketat lagi. Kulit anda menjadi kering, Lebih rapuh, dan nipis daripada dulu. Di samping itu, Lebam boleh dengan mudah muncul di kulit anda kerana dinding saluran darah tidak menyokong kulit anda dengan cukup. 

Anda juga perlu berhadapan dengan kulit yang longgar kerana kehilangan lemak di pipi, kui, dagu , hidung, dan di sekeliling mata anda, yang memberikan wajah anda kelihatan leaher. malah hidung boleh berubah, jika anda kehilangan rawan di  sana. Apabila anda bersuara, anda dapat melihat garis-garis yang jelas di wajah anda, yang biasanya berlaku seawalnya tahun 30-an dan 40-an. Ini termasuk garisan mendatar di dahi dan garis kecil melengkuang di kuil, pipi atas, dan sekitar mulut anda. Selain itu, kulit anda menjadi kurang elastik alis dan kelopak mata terkelupas. 

Walaupun anda tidak dapat mengelakkan proses penuaan, anda boleh mengambil tindakan untuk menangguhkannya dan mengelakkan kerosakan matahari. sebagai balasan, apabila anda boleh melindungi diri anda dari kerosakan matahari, anda boleh membantu diri anda kelihatan lebih muda dan menjaga kulit anda lebih sihat.

PAKAI PRODUK HEBAT TAPI PARUT JERAWAT SUSAH NAK HILANG, INI PUNCA UTAMANYA !

Jerawat adalah penyakit kulit disebabkan bakteria dan biasanya muncul pada bahagian muka, leher, belakang badan dan dada. Kesan  akibat jerawat yang paling ketara adalah parut jerawat merah, yang mungkin memakan masa bertahun untuk sembuh. 

Jadi kefahaman tentang penyebab parut jerawat merah boleh membantu anda menentukan kaedah rawatan yang berkesan. 

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang kesihatan kulit sila dapatkan ya di blog permata herba.

PARUT MERAH JERAWAT 

Menurut american og permatology, terdapat hampir 80% pesakit jerawat menderita akibat parut. 

Parut adalah hasil daripada proses penyembuhan luka yang dihasilkan badan. jerawat. merupakan antara salah satu kerosakan pada kulit, Selepas keradangan ia akan meninggalkan parut. 

Kolagen yang musnah ketika keradangan akan mengakibatkan wujudnya parut seperti 'cucukan  jarum' (ice pick ) - Ini kerana kulit kehilangan tisu dan sistem sokongan. 

Lebih malang lagi jika jerawat muncul pada bahagian muka, yang menyebabkan parut ini membawa kepada hilang keyakinan diri kepada pesakit. Kolagen yang hilang akan menyebabkan parut akan lebih menonjol. 

JENIS PARUT JERAWAT 

Terdapat tiga jenis parut jerawat merah iaitu atrophic, hypertrophic dan keloid. 

Parut jerawat  atrophic-merupakan antara parut jerawat biasa dialami. parut ini diklasifikasikan sebagai ice pick, box scar, dan rolling scar. 

Parut ice pick atau seperti cucukan jarum mempunyai parut kecil bersaiz 2mm, berada dalam kawasan kulit dan kelihatan seperti bentuk V. 

Sementara itu, bagi rolling scar adalah bersaiz agak ( sekitar 4-5 mm), berbentuk m. 

Manakala parut jerawat bentuk u dan agak luas adalah parut jerawat untuk jenis box scar. 

Kolagen yang berlebihan atau berkuranganboleh menjadi punca kepada parut jenis hypertrophic berlaku apabila kolagen hyalinized tebal dan berkumpul pada kulit. 

Biasanya ia mempunyai warna merah jambu. manakala parut keloid mempunyai warna merah- ungu dan bersaiz agak kecil dari hypertrophic.

jika anda merasa terganggu atau kemunculan parut yang kronik, Sebaiknya anda hubungi doktor atau pakar dermatologi untuk mendapatkan pemeriksaan menyeluruh dan rawatan yang betul. 

Pilihan untuk merawat jerawat terdiri daripada terapi semula jadi, ubatan atau pun pembedahan kaser.